H a r i s F a d h i l a h


"Pesankan Pada Kanda Haris,
agar dibelikan akal dengan empat keping dinar
!"


Terimas buat aBg aNep kerana mengheret aM untuk meminati Teater Bangsawan. yeah! aM akui, dulu aM tak berminat pada teater, namun apa yang lebih menarik tentang bangsawan, biasanya memaparkan kisah epik lama dan rekaan bedasarkan kisah dahulu kala. wah! ayat bangsawan terkeluar.

Bulan Julai, Panggung Bandaraya DBKL mempersembahkan Teater Bangsawan daripada Kumpulan ASWARA. yeah! teater berlakarbelakangkan suasana timur tengah. hahah yeah! (bergelek kejap)

eh! lupa nak bagitahu. aM terpaksa, aM ulang sekali lagi aM TERPAKSA! wah! menghantar kakak aM ke Pudu terlebih dahulu.wah! jam nya tidaklah aaddoo! tapi sabaw jer la sambil menjeling. wah! teater bermula pada pukul 8.30 malam. aM masih lagi tersangkut di jalanraya nak ke Pudu lagi tao!haha lagi 10 minit nak 8.30 malam sampai di simpang, aM turunkan kakak aM disuatu tempat. haha biar dia jalan sikit. wawawa!

tepat pukul 8.30 malam aM turunkan mak aM dulu dihadapan pintu masuk Panggung (aM dan bonda aM sahaja melihat teater pada malam itu.ahaks!) manakala aM cari tempat untuk meletakkan myvi kakak aM. wah! pemilik myvi itu ditinggalkan begitu sahaja ditepi jalanraya .keretanya dilenjan sampai kesanaTu!

8.35 malam aM sempat juga masuk ke dewan, tapi tempat semua penuh! terpaksa menggunakan kerusi tambahan! wah! gigih juga ni. persembahan bermula dengan gurindam yang disampaikan oleh siapa tah. tapi, sedapnya, fuh! wallah~aM tak koSe! nak bagi tahu jalan cerita teater bangsawan ni, siapa suruh tak pergi tengokkan.? haha tapi scene yang paling menarik, masa Siti Zawiyah mengalunkan syair gurindam (apakah? dah la syair, pastu gurindam plak, mana satu ni?) bagi menghiburkan suaminya Tengku Haris Fadzilah. fuh! salute gila buat Siti Zawiyah sebab dendangannya sangat mengasyikkan.hahaha. maaf yew aM tak dapat tunjukkan pada kalian.wah!


aM kurang berminat dengan lakonan Tengku Haris Fadzilah, haha mungkin kurang berkeyakinan ataupun tah la.kurang meyakinkan. tapi, tarian sufi yang ditarikan oleh Haris Fadzilah semasa berfoya-foya di apa batu tah, sangat seronok dan cantik.

Satu lagi perkara yang aM kurang berpuas hati, persembahan selingan.hahaha betul ke selingan tu ke apa ke?mungkin lagu or apa. mungkin juga mereka pelajar-pelajar yang masih belajar, jadi boleh dimaafkan. cewah!


NotaKaki://Teater bangsawan pada bulan hadapan, Tok Mamat Dan Puteri Gunung Ledang daripada Kumpulan Istana Budaya. so, nak tahu jalan ceritanya, datanglah pada 7-9 Ogos 2009


Comments

Popular Posts