siram pokok bunga


"patah tumbuh, hilang berganti"
(ikutkan hati nak ditarik pokok tu sampai tercabut akarnya. tapi kesan tanah tempat pokok itu tumbuh masih ada lagi)
tapi ada juga manusia menanam semangat semula (semangat farmville katanya!) dengan memberikan kata-kata ini,


"yang patah dibuang jauh, tanam yang baru siram setiap hari!"



(nah! itu kata-kata azimat yang keluar dari mulut untuk sedapkan hati. tapi, aM rasa berguna juga ayat hikmat tu)


senang rasanya kalau dilupuskan daripada di buang. kalau dibuang, sah-sah masih ada lagi. hurm.. masalahnya, ini malaysia! (kaw ingat Malaysia mengamalkan undang-undang hutan?)

Usia Tanaman baru 10 Hari!

Bagi tanaman yang baru, aM perlulah bermula daripada biji benih. jadi, kesabaran untuk memupuknya perlu lebih tinggi. (sabar tao iKRaM!)

perlukan lebih masa untuk menjaga tanaman itu.

sentiasa siram tanaman itu setiap hari.

baja dia dengan pelbagai jenis baja dan bersesuaian.

sentiasa bercakap dengan tanaman itu (betul tao! ini bukan kisah orang gila. nak tumbuh cepat dan nak memastikan hasil keluar dengan banyaknya, kita perlulah bercakap dengan tanaman itu tao!)

(rehat 5minit, makan roti coklat bersama milo ais sekejap!)


tapi, jangan terlalu menaruh harapan yang tingggi untuk tanaman itu membesar dengan baik.

mungkin ada serangan penyakit atau serangga perlu dilalui. (itulah namanya cabaran)

jadi, aM perlu sediakan racun perosak! atau pun, bina rumah hijau. (masalahnya, mampu ke?)

tapi bagaimana kalau kebun/ladang itu jauh dari rumah aM?
(berfikir sejenak!)


oh ya! sekarang pun orang boleh memandu menggunakan iphone, jadi nak menjaga tanaman aM tu dengan sMs pun bolehlah
kot
? (terima kasih Maxis!)


tetapi, melampaulah kalau tidak turun sendiri menjenguk tanaman yang akan berharap kebun membesar menjadi ladang. hehehe. (dapat green light, boleh datang ke ladang pada bila-bila masa. yeay!!)



kesimpulannya!

semestinya, aM mengharapkan tanaman yang baru ini akan tumbuh dan berbuah dengan lebat. tiada penyakit yang datang menyerang tanaman aM tu kan? (keyakinan tinggi ni)

tapi, bagi tanaman aM yang patah itu. masih lagi mencuba dan berusaha menarik akar-akarnya yang masih ada tertinggal mencengkam tanah. agar dapat menggantikan tanah itu dengan tanaman yang baru. (semoga berjaya!)





NotaKaki :
pening kepala. makin terpengaruh dengan permainan farmville. adoi! apa-apa pun, i love you pokok! moga tumbuh dengan baik. keluarkan hasil yang banyak. tumbuh tinggi agar dapat melindungi aM dari hujan dan panas. tapi, jangan tarik petir pula! mati aM kena sambar petir nanti.





Comments

zaza said…
dah agak mesti aM main game kt facebook tu...hehe...tu la pasal kan, ni dh kire genap 24jam ngadap game tu...hadooiii...

xtahu la apa nk jd....ngee,..
bagus utk kesihatan x??ahaha
hati bernanah said…
aku dah agak dah. hahaha.
ko berminat dgn pokok dan dah mula rasa syg pada pokok?
bagus.

UKM Kampus Cheras akan mengadakan Kempen Alam Sekitar pada 9 Januari 2009 di HUKM. Jemput la hadir. utk maklumat lebih lanjut, rujuk facebook aku ya. (sekadar berkogsi maklumat yg baru je dapat.)
Matilah Arm
Belajar nak tanam padi pulak eh????
Ingatkan padi siam
Tak pun nak tanam padi utara
Rupanya padi timur
Kan sekarang tengah tenggelam dilanda banjir
Wah
Gituew~
LaDies 09 said…
i lup pokok toooo..hee
mohdikram said…
ZAZA...hahah ada cerita disebalik entry kali ini.

hati bernanah...oh. cintai alam sekitar. omg! sgt berguna tao.


fauzan...ayo.noya mamat ni kadang2.


ladies..we luv tree..meow2~



kalian..entry aM kali ni byk tersurat. harap maklum
ejard equado said…
laa... ingatkan berkebon betol.. farmville rupe nye **koma
hans said…
aahhahaha
dah agah dah farmville dkt fb
nasib aku xketagih game nih
apa2pun
selamat ari raya aidiladha
makan lembu jgn bebanyak
kang macam2 penyakit plak ko dapat
haha
ash said…
tetiba teringat lagu NORA - Menyemai Cinta Bersama Mu...bg kat pokok tu...ckp i yg kasi..kompem pokok tu idop
hati bernanah said…
apa yg sangat berguna itu?
joey said…
Hai !!!

Anyway, tak berapa minat sangat untuk membuka ladang...

hanya sekadar membuat kebun-kebunan tepian rumah...ala2 Barn Buddy gituh..hahah

Popular Posts