BilaTanahdiNoda (ceriperam10)

Kembali kepada cerita yang diperam, tapi baunya tidak masam! hebatkan? yeah!

27-31 Mei 2010

Tarikh dimana aM diminta untuk melapor diri (wah! macam masuk askar) di UPM, Serdang! bukan kerana aM dapat sambung atau lawatan sambil belajarlah ataupun menjajar (perkataan apa tu) ahaks!. tapi, salah satu perkara yang perlu dilakukan untuk mencukupkan salah satu keperluan tahunan, yakni sekurang-kurangnya 7 hari setahun. (pening kaw nak paham apa yang aM nak sampaikan!)

yeah! mesti ramai tahu mengenai Biro Tata Negara (BTN) yang di jalankan oleh Jabatan Perdana Menteri. seperti biasa, kajian telah dibuat secara tidak rasmi oleh aM. banyak persoalan timbul, lantas diajukan kepada mereka-mereka yang telah pergi ke sana. baik semasa belajar, mahupun setelah meningkat usia. (ahaks! bekerja)

Sumber 1 - aM, hati-hati semasa disana, mereka agak tegas dan garang. maklumlah mereka askar. dia buat kita macam askar juga. (ada juga cerita yang tidak dapat ditulis di sini atas faktor-faktor yang tertentu. muaheheheh!)

sumber 2 - pernah sekali di suruh tiup lampu kalimantang sehingga lampu tu padam. (mampu kaw nak buatnya?)

Sumber 3 - BTN yang dia pergi balik hari. dengar cemarah sahaja. (tak makan hati kaw dengar?)

sumber 4 - lebih kepada 'brain wash!' benda ni. (masing-masing ada akal, gunakan akal untuk menilai balik dari fakta dan bukti yang sedia ada baru boleh tahu, brain wash atau kesedaran)


setelah diteliti betul-betul memang BTN ini dibahagikan kepada beberapa kategori. ahaks! untuk pelajar, pekerja dan (ada yang lain ke?). seperti contoh, bagi pekerja mereka didedahkan dengan modul KENEGARAAN! (bunyi seperti, mood kembali ke sekolahkan?) tapi itu la kenyataannya.

tiada ulasan yang dapat dibuat, kerana pengalaman merasainya lebih,berbanding cerita yang disampaikan. sekiyan!~






nasib jumpa kawan aM.
(penghulu untuk 300 orang lebih okeh!)

nak kena tunggu aMbil bas,
dan dibawa ke Kolej masing-masing. huh!

nak kena tunggu aMbil bas,
dan dibawa ke Kolej masing-masing. huh!


sesi ceramah !
Makan tengahari!

aktiviti luar yang pertama dan terakhir dalam kursus kali ini!

aM ke Old Town White Coffee
merasa air idaman, Signature Freeze!
gila sedap!




NotaKaki :sejarah ditulis bagi memberi peringatan kepada yang baru agar tidak melakukan kesilapan yang sama seperti mereka yang pernah melakukannya dahulu.




Comments

El-Zaffril said…
huh... tengok ice blended tu... teringat minum di old town dengan orang period emo
mohdikram said…
el...no more! no more! argh!~ pengsan jap!~
mR.sYaH said…
best ker btn tu.. hahah.. sedapnyer air itu..
mohdikram said…
syah..yup sdp giler air tu. coffee + oreo.
Amir Rayyan said…
nota kaki itu sgt best...:)
mohdikram said…
terimas rayyan. memang itu definisi sejatah.huhuh sejarah mengajar kita.. menjadi lebih dewasa. ahak! (mood khatijah ibrahim)

Popular Posts